Smokkelbern

Smokkelbern is een muziektheatervoorstelling langs de belangrijkste locaties van de smokkelroute. Met Amsterdam als beginpunt en Leeuwarden als eindpunt. Smokkelbern maakt deel uit van De Terugkeer van de Joodse Kinderen.

In 2020 vieren en gedenken we dat ons land 75 jaar geleden is bevrijd. Met de bevrijding kwam er een eind aan vijf donkere jaren. De groep overlevenden die nog kan vertellen over deze periode wordt steeds kleiner. En de tijd om hun verhalen en nalatenschap door te geven aan volgende generaties steeds korter. Met ‘De terugkeer van de Joodse kinderen’, wordt aan deze bijzondere oorlogsgeschiedenis een plek gegeven.

Centraal staan 210 Joodse kinderen die in 1943 van Amsterdam naar Fryslân zijn gesmokkeld en bij Friese gezinnen werden ondergebracht. We willen deze kinderen, die nu tussen de 77 en 90 jaar oud zijn, opsporen en in mei 2020 terug laten keren naar Fryslân. Om als Friese bevolking samen met deze kinderen hun omgekomen familieleden te gedenken, de vrijheid te vieren en naar hun verhalen te luisteren.

Naast de zoektocht bestaat De Terugkeer van Joodse kinderen ook uit een documentaireserie, (NPO2/FryslânDOK), de theatervoorstelling Smokkelbern en de Onderduikdagen.

Vanuit het LOF is er een bijdrage gedaan door OV Oranjewijk/Achter de Hoven en OV MTV/Rengerpark