In het kader van de viering van 75 jaar Bevrijding transformeert het boek De Joodse Bruiloft van journalist Auke Zeldenrust in een bijzondere voorstelling over de vooroorlogse Joodse wijk in Leeuwarden en haar inwoners. Na het succes van Holstmeer komt regisseur Silvia Andringa opnieuw met een theatervoorstelling waarin het onzichtbare zichtbaar wordt.
De Joodse Bruiloft neemt je mee naar een bijzondere gemeenschap, voorbije tijden en verhalen van veerkracht, verlies, liefde en hoop. Via een korte museale wandeling, maakt het publiek kennis met bewoners uit de jaren 30 en wordt welkom geheten bij een intieme voorstelling in Zalen Schaaf. Als bruiloftsgast word je meegevoerd in de verhalen rond het bruidspaar Barend en Mimi, en de Joodse gemeenschap in Leeuwarden van voor en tijdens WOII.
Hoe het begon
Op 18 april 1939 trouwden Barend Boers en Mimi Dwinger in het stadhuis en de synagoge van Leeuwarden. Van deze bruiloft werd een 8-milimeterfilm gemaakt. Zeker 60 jaar bleef dit unieke filmmateriaal van de bruiloft en een schat aan (oorlogs)documenten ongezien in een koffer, die pas na de dood van Barend en Mimi door hun kinderen werd geopend. Journalist Auke Zeldenrust stuitte bij toeval op het verhaal van de bruiloft en de koffer en publiceerde in 2018 het boek ‘De Joodse Bruiloft, een koffer vol oorlogsgeheimen’.
Over de makers
Ceremoniemeester en verteller is journalist Auke Zeldenrust. Hij wordt bijgestaan door een kleurrijk artistiek team: zang door Lucette van den Berg, spel en dans door Rabbi Jallo en Rosanna ter Steege en zandtekeningen van Elze van den Akker. Een bijzondere rol is er weggelegd voor de huidige bewoners van de Joodse wijk. Zij gidsen het publiek door hun straten en stellen de toenmalige bewoners voor.
Info
De eerste serie voorstellingen spelen we in de week van de Holocaust Herdenkingsweek in januari. Een tweede serie speelt in de weken rond 75 jaar Bevrijding in april en mei. De voorstelling start bij de Joodse School aan de A.S. Levissonstraat en eindigt bij Zalen Schaaf. Na afloop van enkele voorstellingen is er een kort nagesprek met een ‘ervaringsdeskundige’ over de buurt en haar inwoners in verleden en heden.
De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het LOF-budget van OV MTV/Rengerspark