8ste dag is een waanzinnig kunstproject dat deel uitmaakt van het Culturele Hoofdstadjaar 2018. Een gigantische menselijke machine, die op 08.07.18 in beweging wordt gezet en daarmee een uitzonderlijke kettingreactie op gang brengt.

Hoe? Denk Domino Day, maar vergeet de steentjes. En verruil ze voor geluid. Voor dans, sport, bouwwerken en performances. Een sensationele slinger van actie en reactie die dwars door de binnenstad van Leeuwarden raast. In de vorm van een acht, natúúrlijk. Beeld je een schouwspel in, waarin creativiteit en improvisatie de boventoon voeren. Niet bedoeld om een record te vestigen, maar om met duizenden gewone mensen (ja, jij kunt ook meedoen!) samen iets ongekends tot stand te brengen. Zie je het voor je? Dát is 8ste dag.

Over de bedenker
8ste dag komt uit de hoed van kunstenaar Marten Winters (die in 2010 met Het Schip De Lading van papier maché de woelige baren van de Waddenzee wist te trotseren). Samen met zijn team geeft hij handen en voeten aan het idee van 8ste dag en maakt hij het tot een community-art project voor gewone mensen met een bijzondere drive!

Waar gaat 8ste dag over?
8ste dag gaat over het leven zelf. Over ‘de loop der dingen’ en de invloed die je als mensen hebt op elkaar én op het geheel. 8ste dag gaat over opgroeien, lachen, feestvieren en verliefd worden. Maar ook over de hobbels en bobbels en struikelmomenten van het leven. Over teleurstellingen, onrecht, verdriet en verlies. Over vallen en weer opstaan. Zoals het leven loopt, zo beweegt ook de machine.Vaak vloeiend. Soms met een hapering. Dat mag. Dat hoort erbij. Het leven is niet perfect. Maar de moeite absoluut waard om steeds opnieuw weer in gang te zetten.

Hoe ziet dat er dan uit?
Wat je je moet voorstellen bij al die menselijke schakels? Zelfs voor de makers is dat deels een verrassing. In de loop van het komende jaar zullen er steeds meer schakels aan het geheel worden toegevoegd. Maar dat ze samen opzienbarende acties en reacties teweeg zullen brengen staat vast. ‘Af en toe zal je even sprakeloos zijn. Verwonderd. Of misschien zelfs verbijsterd. Een paar honderd vissers die gezamenlijk iets zwaars uit de gracht tillen. Of een enorme hoeveelheid mensen die elk met hun eigen (!) matras van heinde en verre naar Leeuwarden reizen om daar iets buitengewoon bijzonders mee te doen én te vertellen. Bijvoorbeeld.