1000&1 Nacht

1000&1 Nacht is de laatste voorstelling van regisseur Ira Judkovskaja als artistiek directeur bij Tryater.

www.tryater.nl 

Van 13 mei t/m 6 juni op de voormalige vuilnisbelt Schenkenschans.

1000&1 Nacht is de laatste voorstelling van regisseur Ira Judkovskaja als artistiek directeur bij Tryater. Ira’s vertolking van Duizend-en-één-nacht brengt je alles wat theater is: live, iedere avond weer anders, betoverend, speels en intens. Kom op de bruiloft van de Koning en Sheherazade: een theatrale belevenis!

Ben je ook bij de bruiloft van de Koning en Sheherazade, de dochter van de adviseur van de Koning? Ja, die Sheherazade, die altijd met haar neus in de boeken zit en nog geen man in de ogen heeft durven kijken. Hoe het kan dat juist zíj met de Koning gaat trouwen…
Nou, de andere vrouwen waren op. In het hele land. Dat weet je toch wel? De Koning trouwt elke avond een nieuwe maagd – ja, hij is een echte heer: geen seks voor het huwelijk – en de volgende ochtend onthoofdt hij haar. Omdat vrouwen, volgens de Koning, niet te vertrouwen zijn.
Een monster? Onze Koning? Welnee. Hij heeft gewoon veel meegemaakt. Ooit hield hij heel veel van zijn echtgenote, maar ze heeft hem bedrogen. Met een slaaf, of zelfs met tien slaven. Een monsterlijk wezen.
Nu is het de beurt aan Sheherazade. En ze is niet bang. Ze is ervan overtuigd dat ze zowel haar eigen leven als het lot van haar land door haar verhalen kan redden. Daar kent ze er heel veel van, om duizend en één nachten mee te vullen. Van de verste landen en de vreemdste religies kent ze de verhalen. Van een vrouw die niet in staat was om kwaad te worden, tot een zeereiziger die zichzelf graag in problemen bracht, tot een verhaal van een vreemd volkje dat in de nacht bij elkaar kwam om elkaar verhalen te vertellen en gedichten voor te dragen, zodat hun eigen taal niet verloren ging.
Ik wil die bruiloft niet missen. Ik wil wel zien hoe Sheherazade in het huwelijk treedt. Als ze morgen onthoofd wordt, ben ik er ook bij. Dat is toch leuk, zo’n onthoofding? Hoort bij onze traditie.